SA OBILJEŽAVANJA 23. OBLJETNICE VRO“BLJESAK“ U GORNJIM BOGIĆEVCIMA PUKOVNIK TOMIČIĆ PORUČIO – POŠTUJEM 3. GARDIJSKU BRIGADU I DOPRINOS SVAKOG BRANITELJA U DOMOVINSKOM RATU ALI U BLJESKU SU U OKUČANE PRVI UŠLI PRIPADNICI 121. PUKOVNIJE – BRIGADE HV

Kao i svake godine uoči 1. svibnja i obilježavanja obljetnice VRO Bljesak, poginulih i umrlih suboraca prisjetili su se članovi UHDVDR Gornjih Bogićevaca , roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja te njihovi suborci i gosti članovi UHDVDR ogranka S.Brod i Velika Kopanica.
Učinili su to polaganjem vijenaca kod spomen obilježja gdje su poginuli njihovi suborci u Domovinskom ratu na području općine Gornji Bogićevci te tako prigodno obilježili 23. obljetnicu VRO”Bljesak”.
Uz molitvu i prisjećanje na poginule i umrle hrvatske vitezove vijenci su položeni i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u Trnavi, Smrtiću, Kosovcu, Dubovcu i u Gornjim Bogićevcima. Nazočni su među ostalima bili načelnik Općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić, predsjednik županijske udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca domovinskog rata Jozo Bungić te predstavnice Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja . Odaziv branitelja, članova njihovih obitelji i građana i ove je godine manji što žalosti i nije shvatljivo. Pozdravljajući nazočne predsjednik udruge Antun Zdunić je naglasio kako će se članovi udruge bez obzira na odaziv uvijek prisjećati svojih suboraca i njihove žrtve. – Ni 91. nas nije bilo više rekao je Zdunić. Molitvu kod spomen obilježja u Gornjim Bogićevcima je predvodio župnik župe Duha Svetoga fra Ivo Brezović .
Načelnik Općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić je pohvalio aktivnosti udruge i izrazio žaljenje što su na obljetnicu samo malobrojni doveli djecu da uče povijest iz prve ruke.Oni koji su bez dileme stali u obranu Domovine i preživjeli te strahote danas nemaju vremena ni pola sata prisjetiti se poginulih suboraca i doći ovdje podijeliti uspomene na njih.Općina će uvijek sudjelovati u ovim aktivnostima- jer da nije bilo branitelja ne bi bilo ni općine ni mene kao načelnika- rekao je Klarić. Nazočnima se obratio i predsjednik županijske udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jozo Bungić .Zahvalio je suborcima na dolasku. Poručio je kako je najvažnije da se dio braniteljske populacije ipak kontinuirano odaziva na obletnice te pozvao nazočne članove udruga da sutra dođu na županijske sportske igre UHDVDR –a koje se održavaju u sklopu programa 23. obljetnice VRO „Bljesak“.
Predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata pukovnik Adam Tomičić zahvaljujući suborcima iz 108. brodske brigade i dragovoljcima iz Velike Kopanice se prisjetio početka rata i žrtava ali je naglasio i kako će ustrajati u tome da se o Domovinskom ratu govori samo istina . Cijenim doprinos i 4. i 3. gardijske brigade , posebice treće koja je ratovala diljem Hrvatske i iz koje je 369 branitelja poginulo, gotovo 1100 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima, međutim kada se na HRT-ovom prilogu o obljetnici ustroja „Kuna“ kaže kako su oni prvi u Bljesku ušli i oslobodili Okučane , moram odgovorno reći da ta zasluga pripada braniteljima 121. pukovnije odnosno brigade HV Nova Gradiška. Ovdje uz nas su ljudi koji su to 1995. godine učinili Zdunić, Šajfar i ostali. To ću reći i ministru Medvedu i ministru Krstičeviću- neka se ta nepravda koju je neko namjerno napravio izmjeni i u službenim dokumentima-rekao je Tomičić.
Sve politike do sada su zakazale i hitno su nam potrebni jedinstvo , odgovornost i primjenjivi zakoni za branitelje . Ni ovaj pompozno najavljivani Zakon o Hrvatskim braniteljima nije donio ništa novog ni olakšavajućeg za branitelje.
Političari su gardiste potjerali u mirovinu s 2.400,00 kn , zavadili udruge i to je ono što boli branitelje rekao je invalid Domovinskog rata iz Kopanice Antun Markotić koji je kao pripadnik 3. gardijske brigade branio Hrvatsku i u Bogićevcima i drugim ratištima.
Potrebno je puno promjena kako bismo zaustavili odumiranje Hrvatske – za ovakvu se nismo borili. Političari donose odluke koje odgovaraju EU-iji a ne vlastitom narodu. Hoćemo li svi smoći snage učiniti Hrvatsku onakvom za kakvu su istinski domoljubi dali život i u kojoj će naša djeca imati budućnost – ovisi o nama samima, ovisi o osviještenom narodu – poručili su članovi UDVDR ogranka Gornji Bogićevci sa obilježavanja 23. obljetnice VRO Bljesak.

Ovaj unos je objavljen u VIJESTI. Bookmarkirajte stalnu vezu.